Checklist onboarding Rol 4a: Aanbieder: Hypotheken

Deze checklist dient ter ondersteuning bij de implementatie van alle berichten in het hypotheekaanvraagproces en is bedoeld voor geldverstrekkers. Het gaat om de berichten van de hypotheekaanvraag tot in beheername.

 

1. Getekende overeenkomst

image-20240617-110502.png
Overeenkomst HDN ondertekenen

Verstuur de getekende overeenkomst naar Rob van Slooten.

 

Eventuele aanvullende diensten bespreken

Indien een aanvullende dienst zoals IBL wordt ondersteund, moet dit met HDN afgestemd zijn.

 

2. Aansluiten op het Platform

image-20240617-110743.png

 

Toegang tot HDN User Management

Toegang tot HDN User Management vraag je aan via de HDN servicedesk. Via HDN User Management kun je zelf rechten toekennen aan de juiste medewerker voor HDN-applicaties, zoals HDN schemabeheertool.

 

Testcertificaat voor toegang tot gebruikerstestomgeving (GTO) HDN API Platform

Om berichten te kunnen versturen en ontvangen, is een certificaat met nodenummer vereist. Dit certificaat kan hier aangevraagd worden. Hiervoor dien je de HDN Webcertapplicatie geïnstalleerd te hebben.

Het is niet mogelijk om met hetzelfde certificaat zowel de test- als productieomgeving van de HDN API gebruiken. Voor beide omgevingen wordt een apart certificaat gebruikt.

 

Productiecertificaat voor toegang tot productie-omgeving HDN API Platform.

Om berichten te kunnen versturen en ontvangen, is een certificaat met nodenummer vereist. Dit certificaat kan hier aangevraagd worden. Hiervoor dien je de HDN Webcertapplicatie geïnstalleerd te hebben.

 

Aansluiten op HDN API Platform

Aan de hand van de technische documentatie over de HDN API, sluit je de gebruikte software aan. Na het aansluiten op de API is het mogelijk om berichten te verzenden en ontvangen.

 

3. Inrichten berichtschema’s

Via HDN User Management kan toegang verleend worden tot de HDN schemabeheertool. In de HDN schemabeheertool zijn alle generieke berichtschema’s inzichtelijk en is de documentatie van de berichten te downloaden. Deze documentatie is nodig om de berictschema’s te implementeren.

 

Om een organisatiespecifiek berichtschema aan te kunnen maken, dient de organisatie eerst door HDN opgevoerd te worden in de HDN Schemabeheertool. Aan de hand van de organisatienaam wordt door HDN een ontvangercode verstrekt. De ontvangercode is een uniek tweeletterige combinatie die gebruikt wordt in de technische inrichting.

De organisatienaam kan niet meer aangepast worden nadat deze is opgevoerd in de HDN Schemabeheertool.

 

De hypotheekproducten worden gekoppeld aan productcodes in de HDN Schemabeheertool. Deze productcodes worden door HDN toegevoegd aan de waardelijst CodeLeningMij. Eventuele variaties binnen een hypotheekproduct kunnen gedefinieerd worden via de waardelijst CodeDeelMij.

 

Aan de hand van regels en verplichtingen kunnen de hypotheekvoorwaarden in het berichtschema ingericht worden. Denk bijvoorbeeld aan specifieke vereisten in geval van een lening onder NHG-voorwaarden.

In een organisatiespecifiek berichtschema kan ervoor gekozen worden om bepaalde waarden uit een waardelijst in- of uit te sluiten. Soms is het praktischer om waarden in te sluiten in plaats van uit te sluiten. Door insluitende regels te maken blijft de organisatie beter in control.

Voorbeeld: Als een nieuwe dataleverancier via HDN aansluit, dan voegt HDN de naam van de dataleverancier toe aan de waardelijst. Als een organisatie kiest voor een insluitende regel, dan wordt de nieuwe dataleverancier nog niet ondersteund. Kiest een organisatie voor een uitsluitende regel, dan wordt de nieuwe dataleverancier automatisch ondersteund, totdat de nieuwe dataleverancier toegevoegd wordt aan de uitsluitende regel.

 

Nadat het organisatiespecifieke berichtschema ingericht is met alle regels en verplichtingen, dient een functionele review plaats te vinden. Deze review wordt door HDN uitgevoerd.

 

4. Certificering

 

Na aansluiting op de API en implementatie van de berichtschema’s, dient een afspraak gemaakt te worden om de aansluiting te certificeren. Hierbij zal meer informatie gegeven worden over wat aangetoond dient te worden tijdens de certificering. Je kunt hiervoor contact opnemen met Rob van Slooten.

 

Om de correcte implementatie van de API te controleren en daarmee de kwaliteit te kunnen borgen door de gehele keten, vindt een certificering plaats. Tijdens de certificering wordt getoetst of de procesflow correct is ingericht. Na de certificering wordt een certificeringsrapport opgesteld met het resultaat en eventuele bevindingen.

 

5. Livegang

 

Nadat de certificering van de aansluiting op de API succesvol is afgerond, dien je de datum van livegang af te stemmen met HDN. Je kunt hiervoor contact opnemen met Rob van Slooten.