Seniorenverhuisregeling
Geldig vanaf
May 16, 2020 - HDN 20
Ketenafspraak
De HDN-werkgroep Standaard Hypotheken heeft de inrichting van de Seniorenverhuisregeling als onderdeel van de HDN Standaard vastgesteld. De volgende ketenafspraken zijn vastgesteld:
Procesafspraak. Voor een eenduidig ketenproces is de ketenafspraak gemaakt m.b.t. het proces. Wanneer sprake is van de seniorenverhuisregeling wordt in de initiële aanvraag zowel de informatie meegegeven om de annuïteitentoets te kunnen uitvoeren als de gegevens benodigd voor de werkelijke lastentoets.
Expliciet maken van de aanvraag. De seniorenverhuisregeling is gedefinieerd als een explainsituatie die marktbreed wordt geaccepteerd en valt dus onder de HDN-definitie van maatwerk. Door in het veld ExplainReden de waarde ’02 Senioren verhuisregeling’ te kiezen kan expliciet gemaakt worden dat op deze regeling een beroep wordt gedaan.
Wanneer een maatschappij de Senioren Verhuisregeling ondersteunt (met of zonder NHG), dienen zij de volgende inregeling te hanteren in het schema:
De entiteit MaatwerkOplSpec dient te worden toegevoegd aan het schema;
Er kan gekozen worden voor een senioren verhuisregeling door het kiezen van deze waarde in het veld ExplainReden. Of er sprake is van NHG, kan worden aangegeven in de boolean NHG in de entiteit lening. Maatschappijen die de verhuisregeling alleen met NHG ondersteunen, kunnen de waarde ‘Senioren Verhuisregeling’ in het veld ExplainReden alleen toestaan als er is gekozen voor NHG = Ja.
Wanneer een maatschappij de Senioren Verhuisregeling in het geheel niet ondersteunt, kunnen zij deze waarde uitsluiten in het veld ExplainReden. Wanneer zij in het geheel geen maatwerk ondersteunen, dient de entiteit MaatwerkOplSpec (naast het veld MaatwerkOplossing) niet in het schema te worden opgenomen. Zie hierover verder: Maatwerk.
Huidige hypotheeklasten herkennen. Voor het kunnen rekenen met de werkelijke lasten moeten de gegevens over de huidige lening bekend zijn bij de aanbieder. Er zijn twee methoden vastgesteld om binnen de huidige hypotheeklasten te kunnen opgeven: opgave van werkelijke lasten enerzijds en opgave van de details over de huidige hypotheek waarmee de aanbieder de bruto maandlasten kan berekenen anderzijds.
a. Opgave werkelijke lasten – de werkelijke lasten worden opgegeven door het intermediair, waarbij de bruto hypotheeklasten en de eventuele totale inleg worden opgegeven. Voor het jaarbedrag van de bruto hypotheeklasten komt het maatschappij specifieke veld BrutoHypotheekLasten in entiteit HuidigeFinanciering beschikbaar. De definitie van dit HDN bestaande veld is ‘Het bedrag aan totale bruto hypotheeklasten van de huidige hypotheek per jaar exclusief de premie van de verzekering.’ Voor het jaarbedrag van de inleg en/of premie is het maatschappij specifieke veld HuidigInlegBedrag in entiteit HuidigeFinanciering al beschikbaar.
b. Opgave huidige leningdelen – aanbieders berekenen zelf de werkelijke lasten m.b.v. gegevens per huidig leningdeel. Hiervoor worden de volgende velden & condities gebruikt:
– Naast huidige conditie op HuidigLeningdeel dat gegevens over de huidige leningdelen verplicht zijn wanneer er niet wordt afgelost, moeten de aanbieders binnen zelf de maatschappij conditie toevoegen dat gegevens over de huidige leningdelen verplicht zijn wanneer gekozen is voor de ‘Seniorenverhuisregeling’.Huidige opgebouwd pensioen herkennen. Voor het vaststellen van de werkelijke maandlasten is naast de woonlasten ook het ontvangen pensioen van belang. Wanneer de AOW-leeftijd is bereikt moet de huidige bruto jaaruitkering (BrutoJaarUitkering) worden ingevuld met het te bereiken/ bereikte pensioen, weergegeven als jaarbedrag vanaf de pensioenleeftijd. Indien de aanvrager de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, is ook het huidig opgebouwde pensioenbedrag benodigd voor de werkelijke lastentoets. Hiervoor is het veld BrutoJaarUitkeringOpgebouwd (N12/2) beschikbaar met definitie ‘Het huidig opgebouwde brutobedrag behorend bij de uitkering. Weergegeven als jaarbedrag.’ Dit pensioenbedrag moet als jaarbedrag worden ingevuld.
Bewijsstukken voor NHG. NHG geeft aan dat met de volgende stukken de werkelijke lasten ondersteund kunnen worden: “Voor het aantonen van de huidige werkelijke maandlasten van een klant kan de geldverstrekker kiezen uit:
– Fiscale jaaropgave hypotheek
– Fiscale jaaropgave levensverzekering
– Fiscale jaaropgave beleggingen
– Afschrift van de betaalrekening. Waarop de rente en de inleg staan”
Aanleiding & achtergrond
NHG heeft per 18 juni 2018 haar voorwaarden & normen uitgebreid met de ‘Senioren Verhuisregeling’. Met deze regeling kunnen senioren, die met de gebruikelijke annuïtaire toets niet in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG, o.b.v. de werkelijke maandlasten toch in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Later zijn geldverstrekkers deze regeling ook gaan aanbieden zonder NHG; daarmee is de senioren verhuisregeling een marktbreed geaccepteerde maatwerkregeling.
Versiebeheer
Versie | Datum | Naam | Omschrijving |
---|---|---|---|
1.0 | May 16, 2020 |
|
|
|
|
|
|